26 juni tijdens
het Borreluurtje Online zal het officieel worden geïntroduceerd. Vervolgens zal
het te koop zijn bij de Mitra in Goor en in diverse Goorse horeca. We hebben
het hier natuurlijk over het enige, echte en unieke GoorsGoud. Maar wat maakt
GoorsGoud nou zo passend bij Goor en de Schoolfeesttijd? Hoe smaakt het? Wie
heeft het gebrouwen?
Om wat meer
informatie te verkrijgen over dit unieke lokaal gebrouwen biertje hebben wij de
brouwers van GoorsGoud, Willy en Henk Otten van Brouwerij PochPoater,
geïnterviewd. Hun passie voor brouwen en het ontwikkelen van GoorsGoud is ons
in geuren en kleuren uitgelegd, en dat delen we graag met jullie!
Behoorlijk achteraf in Elsen, bij Herberg de Kemper, ligt Elsener bierbrouwerij PochPoater. Deze kleine en familiaire brouwerij wordt gerund door Willy en Henk Otten. We interviewden brouwster Willy. Wat begon als een hobby met een starterspakket om zelf bier te kunnen brouwen liep uiteindelijk uit tot het stichten van een eigen brouwerijtje in een oude koelcel bij herberg de Kemper.
- Vertel, hoelang
brouwen jullie al bier?
‘Vanaf 2014 zijn
we echt begonnen als brouwerij toen we investeerden in een professionele brouwmachine.
We hebben deze geplaatst in de vroegere koelcel bij herberg de Kemper. Het is maar een hele kleine ruimte van 3 bij
3 meter bijna geheel gevuld met de brouwmachine. Daaronder valt ook een vacuüm-
apparaatje voor het sealen aanzuigen van het flesje. Op deze manier wordt het
gebrouwen bier meteen afgetapt. We houden bij de Kemper vaak proeverijen
waarbij proevers wel eens vragen of ze de brouwerij mogen zien. Ze komen dan
binnen in de brouwerij en het eerste wat wordt gezegd is vaak “wat klein!” Voor
we de installatie hadden bij de Kemper brouwden we thuis hobbymatig bier. Nu
hebben we wekelijks 120 Liter bier wat we kunnen brouwen. Wanneer we meer bier
tegelijk moeten brouwen dan vragen we de Vechtdalbrouwerij om hulp.
- - Klinkt
als een uit de hand gelopen hobby, leuk! Waarvandaan komt de interesse voor
bierbrouwen?
‘ vanaf jonge
leeftijd vind ik het erg leuk om dingen te maken, om met mijn handen bezig te
zijn. Ik ben echt een doener! In onze tuin verbouw ik bijvoorbeeld al erg lang
mijn eigen groenten in de groentetuin. Praktisch bezig zijn en het daarna ook
kunnen proeven vind ik leuk! Ik heb ook proberen wijn te maken. Dat was alleen
geen succes. Om hobbymatig goede wijn te brouwen moet er al veel suiker in om
een lekkere smaak te krijgen. Ik vind gezondheid wel best belangrijk, en vond
het daarom jammer om zoveel suiker bij de wijn te doen. De wijn die ik maakte
werd daardoor veel te wrang, dus besloot ik niet verder te gaan in het maken
van wijn. Rond die tijd probeerden ik en Henk, mijn man, zelf bier te brouwen
door een bierpakket te kopen met alle benodigdheden om een biertje te maken
naar eigen wens en smaak. We hielden met familie van Henk bierproeverijen
waarbij ieder zijn eigen biertje meenam. We kwamen tot de conclusie dat ons
bier toch wel het lekkerst was… Zo begonnen we steeds meer tijd te besteden aan
het bierbrouwen. De naam van onze brouwerij; “PochPoater” slaat dan ook op
Henk. Tijdens de proeverijen was hij aan het opscheppen, aan het pochen, dat
zijn bier toch wel het lekkerst was. Poater staat voor Pater: de vroegere
bierbrouwer toen het brouwen nog in kloosters gebeurde. Onze brouwerij is dus
van de pochende brouwer!
- - Jullie runnen met zijn tweeën de brouwerij, hebben jullie een taakverdeling bij het brouwen?
‘ik zorg voor de
praktische uitvoering, het echte brouwproces dus. Henk bedenkt de recepten. Hij
haalt zijn inspiratie vooral uit Amerikaanse recepten waarbij heel veel
mogelijk is qua smaken in bieren. Hij zorgt meer voor de creatieve inbreng door
te variëren met ingrediënten en steeds nieuwe smaken en recepten te
ontwikkelen. Zo vullen we elkaar aan in het brouwproces en combineren we verschillende
recepten en brouwtechnieken. Het is een beetje vergelijkbaar met koken. Je
probeert een ander ingrediënt bij een bestaand recept, voegt wat kruiden toe of
kookt of bakt op een iets hogere of lagere temperatuur en daardoor ontstaat een
hele andere smaak en structuur dan het oorspronkelijke recept. Dat is ook hoe
een nieuw biertje wordt ontwikkelt. Jullie brouwen (semi-) professioneel.’
- - Wat zijn jullie verdere dagelijkse bezigheden?
‘we brouwen
inderdaad 1 dag per week in onze brouwerij. Verder zijn we in het dagelijks
leven bezig met het runnen van de webshop ‘de Bierliefhebber’. Hiervoor zoeken
we bijzondere en vooral lekkere bieren uit het hogere segment om te verkopen en
verzenden deze vervolgens. We verkopen vooral aan particulieren, maar hebben
ook een aantal cafés als klant die graag een exclusief aanbod aan speciaalbier
willen. Het is wel duidelijk dat bier onze passie is. In onze vrije tijd gaan
we ook vaan naar proeverijen in Nederland, maar soms ook over de Belgische
grens. Verder werkt Henk ook nog fulltime en heb ik een dag in de week werk op
een zorgboerderij. Ik merk wel dat het best druk is om dit alles te doen, maar
heb er nu nog veel plezier aan.
- - We weten nu wat meer over jullie brouwerij, maar hoe gaat het brouwen van bier nou echt in zijn werk?
‘In onze
brouwerij kunnen we 120 liter gelijktijdig brouwen zoals gezegd. Het hele
proces van bierbrouwen is wel redelijk ingewikkeld, maar kort samengevat
bedenken wij een recept, dan volgen wij onze vaak zelfbedachte richtlijnen
wanneer we welk ingrediënt bijvoegen tijdens het proces in de machine. Elk
ingrediënt op zich geeft een totaal andere smaak, maar de tijdstippen van het
bijvoegen van een ingrediënt kunnen ook een wereld van verschil geven in smaak
van het bier. Wanneer het bier de machine uitkomt vindt het gisten plaats in
onze 2 gisttanks. Vervolgens wordt het bier met de vacuüm- pomp als het ware in
de flesjes gezogen en vervolgens worden de flesjes gesealt. Daarna gaat het
bier mee naar huis om het nogmaals op de fles te laten nagisten. 2 weken staat
het bier dan bij ons thuis op 24 graden waarbij het laatste deel suiker en gist
in het bier nog reageert. Hierbij ontstaat een beetje extra alcohol en
koolzuur. Ons bier is levend bier. We hebben geen gistfilter waardoor
ons bier heerlijk troebel blijft‘
- - GoorsGoud staat op dit moment nog na te gisten. Hoe is GoorsGoud ontstaan?
'We hebben het
recept gemaakt op basis van een blondbier- recept dat we al eerder hadden
gemaakt. Dit recept hebben we aangepast om het zo goed mogelijk bij Goor en het
Schoolfeest te laten passen. Wat meer tarwe voor zomerse zachtheid, wat meer
hop voor de frisheid, wat meer haver voor de volheid en wat extra aroma. Het is
een biertje als de tentganger: een echte allemansvriend. Hij
bevat wel 6,5% alcohol, dus dat is wel even wennen. Het brouwproces ging zoals ik
net heb omschreven. Het brouwen van GoorsGoud ging alleen niet in onze eigen
brouwerij. We hadden een grotere tank nodig en schakelden de Vechtdalbrouwerij
in voor hulp. Dat heb je met die Goorsen…'