In gesprek met Hoftalent 2019: Jesse ten Hag

Bij de Hoftalenten 2019 kwam hij als winnaar uit de bus: onze ‘eigen’ Jesse ten Hag liet de juryleden én het publiek versteld staan van zijn zangtalent. Hoog tijd om hem eens te interviewen over zijn muzikale carriére!

Even voorstellen: Jesse ten Hag is 21 jaar, woont in Goor en studeert biomedische wetenschappen aan de universiteit van Twente. Hij is sinds de prille leeftijd van 8 jaar al gepassioneerd door muziek. Het begon allemaal bij de eerste gitaarlessen die hij samen met zijn broer Robin volgde bij de Reggehof. Naar eigen zeggen was hij niet de meest fanatieke oefenaar, maar geleidelijk kreeg Jesse steeds meer passie voor gitaarspelen, en later ook zingen. Nogal bescheiden aangelegd noemt hij zichzelf geen natuurtalent, maar zegt er wel gevoel voor te hebben. Het spelen in bandjes vond hij enorm leuk. Hij begon hiermee op zijn 11e jaar, waarbij hij ook al snel zijn eerste optreden had. Niet veel later pakte hij ook het pianospelen op. Kritisch op zichzelf en met een nuchtere houding weet hij zich nu al als een sterke persoonlijkheid met veel ambitie neer te zetten in de muziekwereld. Misschien nog iets terughoudend en bescheiden, maar je kan wel zeggen dat hij aardig aan de weg timmert als artiest tegenwoordig.

-       Jesse, waarom ben je begonnen met maken van muziek?

Precies weet ik dat niet meer, toen ik 8 was begon ik samen met mijn broer met gitaarles. Ik weet niet meer precies waarom, ik denk omdat ik graag een muziekinstrument wilde leren spelen en dan maar gitaar ging spelen. Ik vond het leuk en bleef doorgaan. Na een tijdje begonnen we ook samen te spelen in een bandje, wat enorm leuk was. De eerste nummers die we speelden waren echte top 40 popnummers als ‘Price Tag’ en F*cking Perfect’. We werden gezien als enthousiast. De nadruk lag wel wat meer op gezelligheid dan op het verbeteren en oefenen van de muziek die we speelden. De bandnaam was heel toepasselijk Extreme Fun. Ik zou niet zeggen dat ik een natuurtalent ben, maar ik heb er wel gevoel voor. Ik zou mezelf meer een slaggitarist noemen. In het bandje ben ik ook begonnen met zingen!

-       Het Hoftalenten- avontuur van afgelopen december, hoe was dat voor jou? Hoe heb je je ten eerste voorbereidt?

‘Het was eigenlijk de eerste keer dat ik meedeed aan een talentenjacht, op een korte deelname aan de Voice of Holland na. Hierbij viel ik 1 ronde voor de blind auditions helaas af. De voorrondes van Hoftalenten waren wat makkelijker. Ik wilde mezelf uitdagen met een moeilijk zangnummer, daarom koos ik voor ‘Bed of Roses’ van Bon Jovi. Het was ook een van de eerste keren dat ik zonder mijn gitaar op het podium stond. Ik zou mezelf niet onzeker noemen, maar zingen zonder gitaar voelde toch wel als een gebrek aan houvast. In het begin is dit nogal ontwennend, maar je krijgt er wel zelfvertrouwen van.

-       Hoe vond je het optreden gaan?

‘Het was vooral fijn om te zien hoe het publiek genoot. Het leukste vind ik het vermaken van het publiek. Daarom speel ik ook het liefst op kleine, intieme gelegenheden. Het entertainen van kleine groepen geeft heel veel voldoening. Je kan echt zien dat mensen genieten van jouw spel, en dat je echt wat kan overbrengen en mensen een bepaald gevoel kan geven. Ik had niet verwacht dat mijn optreden bij de hoftalenten zoveel mensen zou raken. Het was erg bijzonder om zowel de publieksprijs en de titel Hoftalent te krijgen.’

-       Heb je nog grotere plannen die je wil gaan uitvoeren na het winnen van de Hoftalenten?

‘Ik denk eigenlijk dat er weinig gaat veranderen. Ik heb zoals ik al zei een voorkeur voor het spelen op de kleinere evenementen, dus dat wil ik het liefst blijven doen. Binnenkort ga ik wel een studio- opname maken van Bed of Roses, dat hoort bij het winnen van de Hoftalenten.  Ik zou me nog wel verder willen ontwikkelen met mijn band. Het zou leuk zijn om wat meer lol en enthousiasme te hebben in het verbeteren van nummers en het boeken van vooruitgang op muzikaal vlak. Ik zou wel een keer echt willen kunnen losgaan op het podium, net als rockers als Bruce Springsteen. Dat is eigenlijk wel mijn grootste voorbeeld. Verder lijkt het me in de toekomst nog wel heel leuk om een keer in grotere steden op de kleinere poppodia te spelen, zoals het metropool of Paradiso. Dan heb je wel het intieme contact met het publiek. Laatst ben ik naar het concert van John Mayer in het Ziggo Dome geweest. Ik moet zeggen dat ik dat enorm inspirerend vond, vooral het gitaarspel. Daaraan denkend lijkt het mij wel heel gaaf om een keer in het Ziggo Dome te mogen spelen. Een muzikale carrière zou mooi zijn, maar eerst wil ik me richten op mijn studie Biomedische wetenschappen. Wat er dan verder op muzikaal vlak gaat gebeuren, zullen we dan zien.’

-       Wat nou als alles kon, waar zou je dan optreden?

Nou ik had het net al over het Ziggo Dome, of een festival als Pinkpop.

-       Je zou niet snel naar het buitenland gaan?

‘Het heeft niet echt mijn voorkeur, ook al zou het me ook enorm leuk lijken om in een tourbusje met de band Europa rond te trekken en op veel verschillende plaatsen op te treden.

-       Wat is het leukste optreden of moment geweest uit je muzikale carriére?

'Het leukste optreden was toch wel het optreden op het Lentefestival in Almelo. We traden als het ware op omringd door water. Mensen keken en luisterden naar ons vanuit bootjes. Dat was een bijzondere ervaring.'

-       Waarin zou je je als artiest nog verder willen ontwikkelen?

‘Ik zou wel wat meer de nadruk willen leggen op nieuwe dingen te proberen zodat ik meer vooruitgang boek op muzikaal vlak. Ik zou me graag nog willen verbeteren in het zingen van hogere noten. Ik hou erg van de jaren ’80 en ’90 rockmuziek, en als ik kijk naar de bands en artiesten die ik leuk vindt, lijkt het bij hen allemaal een stuk makkelijker te zijn om hoog én met power te zingen. Verder wil ik me verbeteren in het zingen zonder gitaar, en in het gitaar en pianospelen op zich. Ik heb geleerd om beetje bij beetje te verbeteren en vooruitgang te boeken, en niet alles tegelijk te willen doen. Daar wil ik nu mee verder. Ook ben ik begonnen met het schrijven van eigen nummers. Het schrijven van teksten is echt nog moeilijk, het maken van begeleidende melodieën gaat me al wel redelijk af.

-       Hoe zie je de samenwerking met GYG Entertainment voor je?

‘Ik heb eerlijk gezegd nog geen concreet plan. Ik ben veel in overleg waar ik mezelf in zou willen ontwikkelen bij GYG, en dat komt toch vooral neer op het doen van meer solo- optredens. Hier wil ik me graag in ontwikkelen, maar ik vind samen met de band optreden het leukst. We zullen zien wat de samenwerking gaat brengen, maar ik heb er veel zin in.’

-       Wie is je grootste rolmodel of inspiratie binnen de muziekwereld.

‘Bruce Springsteen noemde ik al eerder. Zijn energie op het podium zou ik ook graag willen kunnen bezitten. Toch zou ik hem niet echt een idool noemen. De hoge, krachtige stem van Bono van U2 vind ik prachtig. Dit zou ik ook graag willen kunnen. John Mayer kan weer fantastisch gitaarspelen, maar ik vond tijdens het concert dat ik heb bezocht dat zijn zangstem na een tijdje begon te vervelen. Van verschillende artiesten vind ik verschillende dingen inspirerend.’

-       Wat zou je binnen de artiesten- en muziekwereld nog willen veranderen?

‘Ik vind het ontzettend mooi dat iedereen zijn creativiteit kwijt kan binnen de muziekwereld. Dat hier ook een plaats is voor de muziekstijlen die mij minder aanspreken vind ik meer dan terecht. Deze vrijheid moet zeker blijven, maar toch hoop ik dat er meer echte bands in de top 40 zouden staan, zoals in de ‘80’s. Ik heb het niet zo op de Nederhop en dancemuziek zoals Bizzey en Kriss Kross Amsterdam. Deze muziek zou ik persoonlijk minder vaak willen horen. Ik hou erg van artiesten als U2, Bruce Springsteen, Bon Jovi en andere jaren ’80 en ’90 rock- en bluesmuziek. Het is niet zo dat ik een hekel heb aan hedendaagse muziek: ik vind Imagine dragons en Danny Vera ook erg leuk. Ook Coldplay staat hoog op mijn favorietenlijstje. Het laatste album vond ik helaas wel wat tegenvallen.

-       Jesse, ontzettend bedankt voor de mooie antwoorden. Heel veel succes verder met je studie en muzikale carriére. Tot ziens bij een van je volgende optredens!

‘Ook ontzettend bedankt, best leuk om te doen, zo’n interview…'